BG | EN
Golf.bg
Започва The Open - най-старият голф "мейджър"

Започва The Open - най-старият голф "мейджър"

20 юли, 2017 10:07 The Open Championship, наричан често просто The Open или British Open, е третият за годината и най-стар от всички „мейджър“ турнири в професионалния голф. Тъй като това е единственото от четирите знакови събития в спорта, което се провежда извън САЩ, то за десети път ще се организира в комплекс „Роял Бъркдейл“, Саутпорт. Миналата година, когато бе 145-ото издание на „мейджър“-а в Англия, спечели Хенрик Стенсон с рекорден резултат от 20 под пара.

Форматът на The Open е традиционен за модерната история на спорта – 72 дупки в рамките на 4 дни, като през 2017 година турнирът се провежда между 20 и 23 юли, като на 36-ата дупка отпадат всички състезатели извън топ 70. Рори Макилрой се закани да спечели титлата за втори път в кариерата си след 2014 година титлата в Саутпорт, въпреки че на предишния „мейджър“ US Open дори не можа да преодолее първата фаза и отпадна след 36-ата дупка. Макилрой и Стенсон са сред 16-имата бивши шампиони, които ще се включат в турнира и тази година, но не са първи избор на букмейкърите за титлата.

Голфърите и тази година ще се състезават за изключително престижния и известен трофей Claret Jug, който се присъжда на победителя от 1873 година насам, заменяйки Challenge Belt, който е бил наградата от първото издание през 1860-а.



В сравнение с изминалите два „мейджър“-а до момента през годината The Open има най-малък награден фонд – 10.25 милиона долара срещу 11 милиона на „Мастърс“-а и 12 милиона на US Open.

Много са фаворитите за титлата в The Open, особено при положение че предишните седем „мейджър“-а отидоха на сметката на голфъри, които до тогава не бяха триумфирали в турнир от такъв ранг. Надеждите на домакините са свързани с 26-годишния Томи Фийтууд, който приключи на четвърта позиция в US Open, а бе на първо място след първите два дни. Рори Макилрой също е в разговора, макар резултатите му тази година да са по-скоро разочароващи, а и на два пъти той да отсъстваше от събитията в световния тур заради контузии в ребрата. Серхио Гарсия отдавна е доказал класата си на всички фенове, но с титлата в „Мастърс“ вече стана легимитен претендент за всеки следващ „мейджър“.

Джон Рам и Рафаел Кабрера Бейо пък спечелиха предшестващите The Open турнири в Ирландия и Шотландия и очевидно се чувстват отлично в края на юли. Световният номер 1 Дъстин Джонсън има три класирания в топ 10 в последните си шест участия на турнира, но и неговият сезон, като този на Макилрой, е изпълнен повече с травми и болежки, отколкото с успехи до момента. Джордан Спийт също се очаква от специалистите да „избухне“ с добър резултат „всеки момент“, а Рики Фаулър се намира в прогрес на „мейджър“-ите, след като завърши в топ 5 на US Open, което на такова равнище не му се бе случвало от 2014 година. Фил Микелсон, Хидеки Мацуяма и Джейсън Дей също не могат да бъдат отписани от сметките и със сигурност няма да играят поддържаща роля на The Open тази година.
Гласувай | 1997 0 5022

Край на късите поли и дълбоките деколтета в голфа


18 юли, 2017

Спийт крачи към трета "мейджър" титла преди третия ден на The Open


22 юли, 2017



 

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?