BG | EN
Golf.bg
Завърши веригата Голф Клуб България Челиндж

Завърши веригата Голф Клуб България Челиндж

31 октомври, 2012 01:10

18 дупки, 82 играчи и един шот гън старт точно в 10:30 часа. Така започна всичко за последно, като за първи път - финалът от веригата турнири Голф Клуб България Челиндж за купата на Фортън. С помощта на перфектната организация от страна на домакините Пирин Голф & Кънтри клуб и стимулът с впечатляващи награди за играчите от страна на спонсорите, стартът на турнира даде началото на грандиозното съревнование, за което ще се говори дълго време. И докато всеки се надяваше да бъде в класацията на турнира, на организаторите им се наложи да откажат участие на някои състезатели след запълването на всички 82 места.



Временното класиране  във веригата задържа интригата и напрежението до последния удар, напрежение от професионалните измерения на голфа затова, че колкото и да си добър, винаги има по-добри и че последните винаги може да се окажат първи. Всеки суинг, всеки удар и всяко приближаване до флага се оказаха решаващи не само за постигане на най-добрия резултат извън рамките на временното класиране, но и за очаквания момент името ти да е на първите позиции в крайното класиране.



В най-проспериращата дивизия ,,С'' претендентите за голямата награда с минимална разлика в точките преди финала бяха седем - Веселин Стаменов, Благой Стоянов, Владислав Георгиев, Георги Георгиев, Николай Дянков и не на последно място спонсорите Ивайло Иванов от „Офис 1” и Владислав Кайзеров от „Фортън”. С увереност за място в класирането, поне за второ и трето се бяха приготвили още дузина състезатели и с това борбата в дивизията изглеждаше, че ще бъде особено оспорвана! За изненада на претендентите, а може би и заради лошото време Бертрам Ролман с пословична немска упоритост показа последователна игра и зае третото място. Втори се класира Райчо Райков и с това вече напълно обърка сметките на претендентите... От тях единствено Благой Стоянов успя да запази самообладание, показа брилянтна игра и спечели така желаното първо място на финала.



Втората дивизия изглеждаше предсказуема, но това не попречи на игрището да се разрази една много сериозна битк. Фабио Фурнари за пореден път даде заявка за младежкия национален отбор, като записа резултат от 87 удара и с това спечели надпреварата. Тодор Чаков се нареди втори, а третото място зае Негово Превъзходителство посланикът на Словакия Карол Мистрик, който с превъзходството от уверената игра показа повече от добри резултати.

При дамите, докато цялото внимание беше съсредоточено върху това дали някоя състезателка ще застане между Пам и Ивана в класирането на последния турнир и с това ще помогне на младата ни надежда да спечели веригата. Веселина Стоилова без особени колебания излезе на игрището и победи безапелационно! Втора се нареди Божана Димитрова след дълго отсъствие от състезания, а трета все пак успя да се класира Ивана Симеонова. С изключително добра игра и само кратко разконцентриране на три от дупките, където направи по три и четири удара над пара републиканската шампионка не успя да запише исторически за себе си, а и за крехкия български дамски голф резултат под  80 удара!

Без никой да очаква драмата се разви в дивизията на най-добрите. Александър Ненков на практика беше си осигурил първото място във веригата, но на теория това се оказа доста условно. Безапелационната игра на Невян Симеонов остави без никакво съмнение, че първото място в този дъждовен и мразовит ден ще е за него и само изплъзнатите клъбове заради мокрите грипове и ръкавици на две от дупките не му дадоха възможност да постигне резултат, на който и професионалният голфър Джеси Абшир щеше да завиди. Втори се класира голфърът с най-нисък хендикап в България - Рик Рей, а трети - усмихнатият Алън Рогът. На Сашо играта не потръгна, което му донесе не много добро класиране за финала и разликата за крайното класиране във веригата се стопи само до две точки от изглеждащите внушителни 16 преди финала.

И така, както всичко в живота, понякога случайностите са по-важни и от сигурните планове...

Ето как изглеждат обобщено резултатите и призовите места от веригата изглеждат така:
- ,,А'' дивизия – Александър Ненков – 92, Невян Симеонов – 90, Георги Йоцев – 68
-  ,,В'' дивизия – Сергей Стойков – 82, Фабио Фурнари – 58, Николай Робев – 52
- ,,С'' дивизия – Благой Стоянов – 68, Владислав Георгиев – 60, Веселин Стаменов – 48
-  ,,L'' дививизия – Ивана Симеонова – 98, Пам Джоунс – 98, Веселина Стоилова – 96

Както всеки път, така и на финалния турнир от веригата организаторите от Голф Клуб България не изчерпаха възможностите на играта само до състезанието на 18 дупки. Те отново провокираха всички голфъри, като след приключване на дългия турнирен ден, подготвиха състезанието - ,,Перфектната дупка’’. Слаб вятър, упорит дъжд и температура от 9 градуса посрещнаха участниците, които въпреки тежкия ден бяха 42.

Надпреварата започна с най-дългия удар, където над 10 голфъра надминаха заветното за всеки разстояние от 270 метра. Но само Ники Робев остана на феъруея, събра топките на всички участници и вече с осигурена награда застана на позицията за атакуване на флага в състезанието за най-добър апроуч. Тук пък се оказа, че освен „юнаци” в българския голф имаме и сътезатели с швейцарска прецизност, като до последния удар към флага не се знаеше кой ще победи. Но въпреки красивите удари на българските голфъри г-н Алън Рогът - голф директор на „Голф Клуб Правец” и може би един от хората дал най-много душа и сърце за българския голф вдигна  високо летвата, като постави топката само на 1,50м от флага и това му донесе ценната победа в престижното състезание.

В професионалния голф една от най-популярните максими е: „Дългите удари са за шоуто, пътингът е за пари!” и наистина всеки голфър знае, че турнирите се печелят именно на грийна... Състезанието по пътинг започна с избор на позиция за атака на дупката и както се очакваше тя не беше никак лесна. След редица оспорвани удари към целта Владислав Константинов постави топката само на 10 см от нея и с това спечели престижното сътезание.

Цялото напрежение, очакване и хаоса от предположения затова кои ще са победителите сред най-добрите във веригата, намериха своята кулминация на официалната част от събитието. Спонсорите на турнира – Фортън Интернешънъл, Голф Клуб Правец, Пирин голф, Тай спа, Биоминерали, Голф зона БГ, Офис 1, Бутикова изба Кьосев, Ресторант Варщайнер, Голфмагазин БГ, Линк Натурал, Телелинк, Макс Спорт, Хотелска верига „Холидей Ин”, Вип Плюс и БГ Голфтурс раздадоха общо 104 награди. На дългоочакваната томбола една от най-желаните награди се оказа бинокълът на принц Албърт за Формула 1, предоставен от Негово Превъзходителство Сергей Пенев – почетен консул на Монако в България, който беше спечелен от Михаела Михова, а брат й близнак Мирослав Михов спечели голямата награда – дълъг уикенд за двама в Кориниум, Кипър.

Шест турнира, стотици участници и една цел – предизвикателството на Голф Клуб България. Ние продължаваме да пишем история, а вие сте нашите главни действащи лица. Бъдете с нас и следващата година, защото ,,Голфът вече е достъпен!".
Гласувай | 1529 0 7008

Майкъл Фелпс може да участва в Рио, но като голфър


31 октомври, 2012

Рори и Каролин викат за Юнайтед в съблекалнята


02 ноември, 2012
тагове: golf



 

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?